Blogg

Tankar och nyheter från vännerna på Stendahls

Praktik på andra sidan gatan

04 / sep / 2012
xJoachim Lundell
Copywriter

– Är det figurvänligt?
– Eh, va?
– Ja, jag bantar, vettu.
Har gått ner fem kilo nu. Han klappar sig på magen som pryds av en smutsig flanellskjorta.

Jag frågar om han föredrar havregrynsgröt eller fil. Han vill ha gröt. Sedan diskuterar vi hur dyrt det är att gå på gym. Det har han inte råd med, men, konstaterar han glatt, att springa utomhus är ju gratis. Så får han sin frukost: gröt, mackor och kaffe och vi önskar varandra en god dag.

Klockan är halv nio och jag har börjat min arbetsdag på andra sidan Vasagatan, på cafeet som drivs av Göteborgs Räddningsmission, vår nya kund. Vi som ingår i arbetsgruppen praktiserar som volontärer på cafeet några fredagar framöver. Bilar, motorsågar, butiksinredningar och kontorsmöbler i all ära, men det här två timmar långa researcharbetet tar tag i både hjärna och hjärta på ett speciellt sätt. Det känns som det vettigaste jag gjort på länge.

Jag tror stenhårt på att vi människor vill göra gott. Men det är inte alltid som vi vet hur och var vi ska göra det. Göteborgs Räddningsmission arbetar med att hjälpa människor som hamnat i någon slags utanförskap i vår stad, som kämpar mot droger, hemlöshet och fattigdom. Du och jag ser dessa människor varje dag på väg till, eller ifrån, våra jobb. För mig är det stor skillnad på att ge en anonym peng (även om det naturligtvis också hjälper!) och att faktiskt göra någonting på plats. Skillnaden ligger i det mänskliga mötet, att se glädjen och tacksamheten hos en medmänniska som blir bekräftad och sedd, precis som han eller hon är.

Organisationsidén för Göteborgs Räddningsmission handlar om att möta människor i ögonhöjd, skapa rum för förändring och överbrygga utanförskap. Jag är glad och stolt att vi som reklambyrå får vara med i detta arbete. Strategiskt och kreativt, men också praktiskt. Jag hoppas att vår strävan att vara en byrå som inte bara kommunicerar utan också utvecklar våra kunders verksamhet kommer till sin rätt här.

– Dö, den kartongen får du inte slänga där! Personalen tar hand om den, vettu!  

En man blir lite upprörd över att någon slänger ett mjölkpaket i fel soptunna.

Jag slås direkt av lugnet, ordningen och respekten som präglar cafeet. Trots att man släpper in drogpåverkade personer och att det står ett hungrigt gäng och väntar på att få komma in på morgonen så går allting väldigt ordnat och städat till. Den här morgonen kommer kanske 100 personer till caféets frukost och jag tror aldrig jag har sett så många människor äta så mycket mat under sådan tystnad. Jag tror att det handlar om att maten och serveringen uppskattas på ett helt annat sätt här, än i en skolmatsal eller ett vanligt café. Här får man äta hur mycket man vill och många tar också med sig några extra mackor i en påse. Portionerna vittnar om att detta kanske är enda måltiden på hela dagen.

På cafeet serveras inte bara mat. Här finns också någon som frågar efter kläder, någon som vill låna en telefon, någon som bara vill prata lite och någon som sover en stund i den mjuka soffan i rummet intill.

Trots sin utsatthet finns också en stor värme och omtanke bland cafeets gäster. Man hälsar, kramar om varandra och undrar hur det mås. Hos många märks också den typiska, dråpliga göteborgshumorn:

– Tjena kompis! Värst du ser fräsch ut!
– Tycker du?
– Ja. Hur tusan har du råd med en ansiktslyftning?

När jag och Ann-Sophie säger hej då till Mattias, Eva, Marina och de andra i personalen konstaterar vi båda att vi skulle vilja stanna kvar hela dagen. Men vi har andra saker som väntar. Nya texter ska skrivas, nya projekt ska planeras och kanske finns det någon oerhört viktigt powerpointpresentation som behöver gås igenom.

Innan vi går över gatan, tillbaka till kontoret, säger vi hejdå till gänget som står utanför cafeet. Snart skiljs de åt och försvinner åt olika håll och olika öden. Och under den korta promenaden tillbaks känns plötsligt andra sidan Vasagatan oändligt långt bort.

Publicerat inom: 
Pro bono, Övrigt
ShareShareShare
X
Namn och kommentar krävs för att skicka!